Українські науковці розробили нове обладнання для виробництва комплектуючих до турбін та авіадвигунів

2021-06-26

Візуалізація турбореактивного двоконтурного двигуна AI-322-30 Зображення: ДП «Івченко-Прогрес»
У Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України вперше в Україні розроблено устаткування, яке призначене для пошарового виготовлення металевих виробів заданої форми і структури методом електронно-променевого 3D друку із застосуванням порошкових металевих матеріалів сферичної та довільної форми вітчизняного виробництва.

Повідомляє Національний Промисловий Портал.

Дане устаткування призначене для використання на авіабудівних та турбінобудівних підприємствах України. Продуктивність обладнання 3D друку металевих виробів досягає 80 см3 за годину.

На відміну від більшості традиційних технологій обробки, адитивні технології, у поєднанні з програмним забезпеченням для автоматичного проєктування, дають змогу виготовляти вироби заданої форми з унікальними властивостями, які неможливо отримати іншим способом, а також зменшують витрати матеріалу та час виробництва і виходу виробу на ринок.

Устаткування, яке розроблене українськими науковцями, складається з малогабаритної вакуумної камери, механізмів переміщення платформи по вертикалі, механізмів подачі та розподілу металевого порошку, а також електронно-променевої гармати з максимальною потужністю електронного пучка 60 кВт і високовольтного джерела живлення. Керування роботою обладнання і технологічним процесом 3D друку повністю автоматизоване і здійснюється промисловим комп’ютером.
Обладнання оптимізовано з метою використання порошків сплавів на основі титану ВТ1-0, ВТ-6, ВТ-20 та ін., сплавів кобальт-хром ASTM F75, жароміцних сплавів з нікелю інконель 718, а також порошків мідних і алюмінієвих сплавів. Виробляють ці порошки підприємства України, що суттєво зменшує собівартість виробів, виготовлених методом 3D друку, і забезпечує конкурентоздатність розробленого електронно-променевого обладнання та вітчизняних адитивних технологій на світовому ринку.

Створене обладнання орієнтовано на впровадження на підприємствах турбінобудування та авіакосмічної промисловості України. Основний зиск від використання розробленої українськими науковцями установки можуть отримати ДП НПКГ “Зоря Машпроект” (м. Миколаїв), ЛРЗ “Мотор” (м. Луцьк), АТ “Мотор Січ” (м. Запоріжжя) та ДП “КБ “Південне” ім. М.К. Янгеля” (м. Дніпро).

Авторами розробки є член-кореспондент НАН України Володимир Нестеренков та науковий співробітник Владислав Матвійчук.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що ДП “Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро “Прогрес” ім. академіка О. Г. Івченка” почало працювати над модернізацією унікальних гвинтовентиляторних двигунів Д-27, які призначені для середньомагістральних транспортних літаків Ан-70 та ряду інших проєктів ДП “Антонов”.

Слідкуйте за новими замовленнями на нашому Telegram-каналі

Підписатись

Підпишіться на наш Telegram-канал,
щоб слідкувати за новими замовленнями

Telegram-канал Зроблю!

Поділитися

Поділитися:

Відправити на сторінку:

Відправити посилання
на цю сторінку

Сервіс пошуку виконавців для робіт в промисловості