Криогенная обработка инструмента повышает его износоустойчивость

2021-07-01

Кріогенна обробка інструментальної сталі, це глибоке її охолодження, при якому молекулярна структура металу стає кріогенної і більш зносостійкої. Компанія CryoPlus пропонує криогенні послуги, зокрема, металлообработчікам, що здійснює, наприклад, штампування, різання і зварювання. Обробляються таким чином металорізальні інструменти, а також пуансони і матриці. Крім того, збройові стовбури, компоненти двигунів і багато іншого. Процес, керований комп'ютером, здійснюється відповідно до запропонованим графіком. Протягом певного часу температура оброблюваного об'єкта підтримується на рівні мінус 184 градуса, після чого об'єкт повільно повертається до кімнатної температури. Для багатьох інструментальних сталей етапу глибокої кріогенної обробки повинен передувати етап попереднього кондиціонування, власне, короткочасної відпустки. Після глибокої заморозки матеріали необхідно загартовувати до температури близько плюс 184 градусів.

Ця температура різна для різних матеріалів, і час обробки варіюється для різних поперечних перерізів оброблюваних об'єктів. Слід враховувати різницю між глибокої та неглибокій кріогенної обробкою.

При обробці температурою мінус 84 градуси протягом короткого періоду часу, званої неглибокої кріогеніка обробкою, використовується сухий лід. Цей метод не перетворює весь залишковий аустеніт в мартенсит і не знімає напруження.

В ході глибокої кріогенної обробки деталь охолоджується до мінус 184 градусів протягом багатьох годин, при цьому рідкий азот закачується в добре ізольовану камеру через певні проміжки часу. Кріогенна обробка збільшує опір абразивного зносу, підвищує міцність на розрив і знижує крихкість всього за одну постійну обробку.

При цьому створюється більш щільна молекулярна структура і закривається структура зерен, в результаті чого збільшується площа контактної поверхні, що знижує тертя, нагрівання і знос. Кріогенна обробка змінює всю структуру, а не тільки поверхню. Наступні операції полірування або переточки не впливають на постійне поліпшення обробки.

Кріогенна обробка може використовуватися для поліпшення характеристик інструментів як з покриттям, так і без оного. Анодовані поверхні або метали, такі, як алюміній, мають більш тривалий термін служби.

Крім того, створюється кращий провідник. Металу забезпечується найкраща електропровідність. Коли кріогенної-оброблений інструмент зношується, ступінь зносу менш серйозна. Знос протікає повільніше і більш однорідним.

Отже, для повторного заточення необхідно видаляти менше матеріалу. Замовники повідомляють, що швидкість знімання матеріалу становить менше половини такої для звичайного матеріалу, що знімається при повторній заточенню.

Кріогенна обробка знижує вартість продукту металообробки за рахунок збільшення довговічності інструменту, зменшення кількості браку і скорочення дорогих простоїв.

Слідкуйте за новими замовленнями на нашому Telegram-каналі

Підписатись

Підпишіться на наш Telegram-канал,
щоб слідкувати за новими замовленнями

Telegram-канал Зроблю!

Поділитися

Поділитися:

Відправити на сторінку:

Відправити посилання
на цю сторінку

Сервіс пошуку виконавців для робіт в промисловості