Вчені назвали кращі місця для виживання на Землі в разі глобального колапсу

2021-08-06

Кращим місцем для виживання в умовах глобального колапсу в світі може стати Нова Зеландія. Це суверенне острівна держава в південно-західній частині Тихого океану розташований на двох великих островах - Північному і Південному, а також ще близько 600 маленьких острівців. Саме їх, де спостерігається помірний клімат, визнали кращими за стійкістю в разі виникнення "небезпечного стану" для індустріальної цивілізації. До такого висновку прийшли вчені, їх наукова робота опублікована на Sustainability.
Відзначимо, що Ісландія, Великобританія, Тасманія і Ірландія також потрапили в список кращих місць, де можна пережити глобальну колапс суспільства.

На межі такого, на думку дослідників, нині перебуває вся людська цивілізація. "Небезпечний стан" виникло через сформованого високо взаємопов'язаного і енергоємного суспільства, а також шкоди, завданої навколишньому середовищу людьми.

Вчені вважають, що колапс можуть спровокувати різні потрясіння. Серед таких вони назвали великий фінансовий або кліматичну кризу, глобальні руйнування для природи або вірусну пандемію, яка буде більш серйозним COVID-19, або ж їх комбінація.

Щоб з'ясувати, які ж країни зможуть стати найбільш стійкими до подібного глобального колапсу, вони оцінили їх за кількома критеріями. Серед пріоритетних були такі: здатність вирощувати продукти для населення, вміння захищати кордони від небажаної масової міграції, а також можливість підтримувати електрику і ряд виробничих потужностей.

З огляду на це, на перше місце було винесено острова, як в Новій Зеландії, де спостерігається помірний клімат і в більшості низька щільність населення.

Вчені заявили, що їх дослідження виявило чинники, які країни повинні поліпшити, щоб підвищити стійкість до потрясінь. Оскільки глобалізоване суспільство, яке цінує економічну ефективність, підриває цю стійкість, а резервні потужності необхідні в продовольчому і інших життєво важливих секторах.

При цьому наголошується, нібито мільярдери вже купують землю для побудови бункерів в Новій Зеландії, готуючись до можливого апокаліпсису.

Професор Аледо Джонс з Інституту глобальної стійкості при Університеті Англії Раскін (Британія) вказав, мовляв, самі дослідники здивувалися тому, що це острівна держава потрапила в їх список.

Хоча підкреслюється, що хороші результати по стійкості до глобальної кризи показала і Британія. На думку фахівців, ця країна густонаселений і традиційно займається виробництвом на аутсорсингу (використання зовнішнього джерела і / або ресурсу), вона має не найшвидшим темпом в освоєнні відновлюваних джерел енергії та на сьогодні виробляє тільки 50% власної їжі.

"Але у неї є потенціал протистояти ударам", - сказали дослідники, додавши, що за Британією в їхньому списку йдуть Ісландія, Ірландія і Тасманія.


Слідкуйте за новими замовленнями на нашому Telegram-каналі

Підписатись

Підпишіться на наш Telegram-канал,
щоб слідкувати за новими замовленнями

Telegram-канал Зроблю!

Поділитися

Поділитися:

Відправити на сторінку:

Відправити посилання
на цю сторінку

Сервіс пошуку виконавців для робіт в промисловості