В Україні готуються узаконити криптовалюта - Мінціфри

2021-08-09

У парламенті до другого читання готується законопроект, який узаконить кріптоактіви і віртуальну гривню. Про те, що буде в документі, заступник міністра цифровий трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняки розповів в інтерв'ю "Мінфіну", опублікованому 6 серпня.
У першому читанні Рада прийняла законопроект №3637 "Про віртуальних активах", який передбачає легалізацію в Україні криптовалюта, в грудні 2020 року. У пояснювальній записці зазначалося що ринок криптовалюта в Україні фактично сформований і функціонує вже кілька років, але при цьому знаходиться повністю поза правовим полем держави.

Підготовка законопроекту до другого читання триває, повідомив Борняки. За його словами, після прийняття документа власники криптовалюта отримають ряд переваг.

"Завдяки тому, що з'явиться законодавче регулювання цієї сфери, вони як мінімум зможуть захистити свої достатки в віртуальних активах. Також вони зможуть легально обміняти кріптоактіви, задекларувати їх. Цей процес буде цілком" білий ". Крім цього, ми очікуємо, що з'явиться цілий ринок посередницьких послуг для оплати товарів кріптоактівамі, їх зберігання, обміну. ??Це розширить можливості їх використання ", - розповів він.

При цьому заступник міністра підкреслив: в законопроекті чітко прописано, що криптовалюта не є засобом платежу, проте допустимі операції еквайрингу.

"Сьогодні законодавство в Україні так само не дозволяє розраховуватися доларами, але доларової карткою можна спокійно оплачувати покупки. При оплаті відбувається миттєва конвертація валют. Законопроект передбачає, що компанії зможуть надавати послуги для таких переходів. Тому в Україні цілком легально можна буде розраховуватися криптовалюта, але через посередника ", - розповів чиновник.

За його словами, кріптобіржам потрібно буде отримувати дозвіл для роботи в Україні. Ліцензії не йдеться - процедура буде простіше.

Кріптобіржі будуть зобов'язані верифікувати клієнтів. Борняки зазначив, що це не ноу-хау розробників законопроекту, а міжнародна вимога. "Зараз ми повинні дотримуватися міжнародних рекомендацій у цій сфері, але я не сказав би, що вони надмірні або невиправдані. Якщо ж не дотримуватися міжнародні стандарти, то є велика ймовірність, що криптовалюта буде використовуватися для відмивання коштів", - пояснив він.

Борняки повідомив також, що у вересні Мінціфри планує подати в парламент законопроект про зміни до Податкового кодексу, пов'язаних з криптовалюта.

"Ми хочемо чітко встановити, що операції з віртуальними активами не обкладаються ПДВ. Крім цього, ми хочемо, щоб податки з доходів від операцій з кріптоактівамі стягувалися з різниці між їх вартістю покупки і продажу. Зараз обкладається вся сума продажу активу, і до того ж за ставкою 19,5% для фізичних осіб. Ми пропонуємо, щоб ставка такого податку становила всього 5% ", - сказав заступник міністра, але підкреслив, що поки мова йде тільки про пропозиції, які ще обговорюються з Міністерством фінансів і податковим комітетом Верховної Ради.

контекст:
Національний банк України не визнає криптовалюта, але операції з ними законодавчо не заборонені.

У вересні 2020 року Міністерство цифровий трансформації України з посиланням на дані аналітиків блокчейн-компанії The Chainalysis повідомило, що в Україні найбільше застосувань віртуальних активів населенням в світі.

Високі показники України на ринку віртуальних активів в Мінціфри пояснюють, зокрема, великим співтовариством блокчейн-розробників (входить в трійку в світі) і високим рівнем цифрового обізнаності населення.

За даними на червень 2021 року Україна входить в топ-10 країн, в яких інвестори в 2020 році найбільше заробили на біткоіни.

                                                                                                             
Детально за посиланням

Слідкуйте за новими замовленнями на нашому Telegram-каналі

Підписатись

Підпишіться на наш Telegram-канал,
щоб слідкувати за новими замовленнями

Telegram-канал Зроблю!

Поділитися

Поділитися:

Відправити на сторінку:

Відправити посилання
на цю сторінку

Сервіс пошуку виконавців для робіт в промисловості