Ринок землі в Україні: названа ціна гектара

2021-07-12

Ринок сільськогосподарських земель уже відкрився, проте про формування ринкової ціни на землю ще рано говорити, тому що кількість укладених угод купівлі-продажу з моменту зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення дуже мало. На формування ціни кожної окремої земельної ділянки буде впливати її нормативну грошову оцінку, площа, місцезнаходження, середня врожайність, орендна плата.

Зараз для визначення економічно виваженої вартості сільськогосподарських земель необхідно враховувати поточну орендну плату за землю (як дохід від розміщених інвестицій) і ставку за довгостроковими кредитами в іноземній валюті (в якості критерію оцінки використання коштів). У 2020 році орендна плата за землю становила в середньому 3425 грн за 1 гектар по Україні, а ставка по довгострокових кредитах в іноземній валюті - 6,7%. Таким чином, економічно обґрунтована середня вартість землі в Україні становить 51,2 тис. Грн за гектар.
Данные: ucab.ua
«У кожній окремій області ціна на землю буде нерівномірною. У деяких областях вона буде коливатися в 2-2,5 рази. Найдорожчі гектари будуть в Київській області - там ціна 1 га буде коливатися від 26,5 тис. Грн до 74,6 тис. Грн.

Максимальна ціна на землю прямо корелюється з високими врожаями в 2020 році в таких областях як: Вінницька, Івано-Франківська, Львівська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Чернігівська. У цих областях врожайність перевищувала 5 т / га, а ціна 1, а досягати $ 2-2,5 тис. Найнижча ціна прогнозується у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Херсонській областях - вона трохи більше $ 1 тис. За 1 га », - пояснює Елліна Юрченко, експерт із земельних питань УКАБ.

Варто відзначити, що в понеділок, 5 липня, закон про онлайн-торгах землею повністю вступив в силу.

Як відомо, закон про ринок земель сільськогосподарського призначення, прийнятий Радою в минулому році, вступив в силу з 1 липня 2021 року. З цього дня українці зможуть купувати і продавати землю.


Слідкуйте за новими замовленнями на нашому Telegram-каналі

Підписатись

Підпишіться на наш Telegram-канал,
щоб слідкувати за новими замовленнями

Telegram-канал Зроблю!

Поділитися

Поділитися:

Відправити на сторінку:

Відправити посилання
на цю сторінку

Сервіс пошуку виконавців для робіт в промисловості